Novichok

Na een aanval in het Verenigd Koninkrijk 2018 heeft het Amerikaanse ministerie van Health and Human Services nieuwe richtlijnen vrijgegeven voor first-responders in het hele land voor Novichok-strijdgassen (CWA’s). Chemical Warfare Agents (CWA’s) zijn blijven evolueren van chloorgas in de Eerste Wereldoorlog naar middelen uit de G-serie in de jaren dertig en nieuwe middelen die in het VK worden gebruikt.

Technologie moet met deze bedreigingen meegroeien om ervoor te zorgen dat hulpverleners snel en veilig kunnen handelen om het publiek te beschermen. MX908 heeft zijn CW Hunter Mode uitgebreid met agentia uit de A-serie, ook wel bekend als Fourth Generation Agents (FGA’s) of Novichoks.

Novichok-middelen zijn ontwikkeld om bestaande detectietechnologieën te vermijden en zijn hardnekkiger dan andere zenuwgassen en minstens zo giftig als VX; sommigen schatten dat wel 8 keer zo giftig is. Er is een aanzienlijk risico op kruisbesmetting, dus secundaire blootstellingen kunnen net zo dodelijk en moeilijk te identificeren zijn. Mogelijk vertraagd optreden van symptomen maakt vroege opsporing nog belangrijker om het aantal slachtoffers te minimaliseren, de verspreiding van besmetting te beperken en de juiste decontaminatie uit te voeren.

HazMat en CBRNe-teams hebben snelle, zekere antwoorden nodig in het geval van een aanval om het aantal slachtoffers te minimaliseren en de verspreiding van besmetting te beperken. Tot nu toe hadden First-Responders beperkte mogelijkheden om Novichoks in het veld te detecteren en/of te identificeren. De MX908 is het enige commercieel verkrijgbare (handheld)apparaat dat Novichoks op traceniveau kan identificeren en binnen 60 seconden resultaten kan leveren, waardoor de responstijden worden verkort en zowel de openbare als de first-responderveiligheid wordt verhoogd.


MX908 VOORDELEN

  • De enige downrange/’in-het-veld’ inzetbare instrument voor snelle tracedetectie en identificatie van A-230, A-232 en A-234 op lage nanograms niveau.
  • Bevat een breed scala aan andere CWA’s, waaronder GA, GB, GD, GF, HD, VX en aanvullende V-series agents (VE, VM, VLX, VS, RVX / CVX en VX acid)
  • Resultaten in 60 seconden om de respons te versnellen en de veiligheid van het publiek en de first-responders te vergroten
  • Onafhankelijk getest door MRI Global en TNO; resultaten op aanvraag beschikbaar
mx908_novichok